dimecres, 9 de març del 2016

Desenes i unitats

Els nens i nenes de primer estan treballant el concepte de desena i unitat.
Saber agrupar i comptar de deu en deu , distingir  les desenes de les unitats en  els números i comprendre el seu significat és bàsic per molts conceptes matemàtics que s’aniran incorporant en els propers cursos , especialment pel que fa la numeració i al càlcul.
Per ajudar a entendre el concepte de desena i comprendre millor el valor dels números fins al cent utilitzem diferents tipus de materials . Manipular les quantitats i poder tocar  amb les mans , ajuda a fer-se una idea mental del valor de cada número.

Aquí us deixem unes imatges d una activitat on els nens i nens estan construint amb material diferents números fins  a 100 ,  distingint quantes desenes i quantes unitats té cada un.

Utilitzem els ventalls de 10  bastonets per representar cada desena  i els bastonets sols per representar les unitats




Construïm els nombres amb els reglets de 10 i els de 1



Aquí fem cada nombre amb les xapes de desena i les xapes d’ unitats




En aquesta activitat posterior els alumnes tenen cartronets de sumes de diferents dificultats. Cadascú ha escollit , segons el nivell de sumes que està fent , el material de recolzament  que el pot ajudar millor ;
-        Sense material  de recolzament o amb l’ajuda dels dits
-        Xapes amb valor d’ unitat per sumes senzilles , quan necessitem tocar la quantitat per comprendre-la millor
-        Una recta numèrica fins a 20   , on podem dibuixar els salts  que fem  d’ un nombre a un altre quan sumem .
-        Xapes de desenes i unitats : Ens permetran fer sumes  de números de dues xifres  comprenent millor  les quantitats que estem sumant i el resultat .  Primer representaran amb xapes els dos sumands,  després els ajuntaran i sumaran totes les desenes i unitats per trobar el resultat final. 








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada