diumenge, 13 de març del 2016

Activitats amb blocs lògics a p5


Potser els vostres fills us han explicat que a escola fem activitats amb blocs lògics. Us expliquem una mica quina mena de material és i algunes de les activitats que fem.


Els blocs lògics són un material estructurat pensat específicament per treballar la lògica i el raonament amb els nens/es.
Es tracta d’un joc  format per 48 peces diferents (cap de repetida) que, com a mínim, compleixen una diferencia entre elles. Estan caracteritzades per quatre qualitats: forma, color, mida i gruix, que es combinen entre elles de totes les maneres possibles. Amb aquestes peces amb diferents atributs permetran  als nens a relacionar, comparar, agrupar, diferenciar i establir relacions lògiques.

Junt amb aquest material tenim una sèrie de targetes on cadascuna indica un contingut (forma geomètrica, color, mida i gruix) tant en positiu com en negatiu. 

A continuació us expliquem una sèrie d’activitats que hem treballat a la classe que es van complicant a mesura que l’alumne/a les va superant.


  •        CONEGUEM LES PECES : Utilitzem les targetes anteriors per conèixer i distingir les qualitats dels blocs. 

Exemple: Cada nen/a té un bloc lògic i quan  aixequem la targeta que porta un cercle, tots aquells/es que tinguin un  cercle (no importa color, ni  mida...) s’han d’aixecar. Després mostrem dues targetes: triangle i la targeta de color blau. És a dir, s’han d’aixecar els que tinguin un triangle que sigui blau (és igual si es petit o gran, o gruixut o prim).
O també podríem mostrar a la pissarra quatre targetes que cadascuna indiqui un atribut i intentar que un nen/a s’aixequi i agafi dins de la capsa de blocs lògics la peça que compleix aquests atributs.




Una vegada ja sabem escollir les peces de forma correcta, podem posar targetes contradictòries a veure si se'n adonen  i ho verbalitzen.




  •      GRAELLA: Fem una graella amb les targetes i treballem els atributs del material. El nen/a ha de posar la peça segon els indicadors de cada  columna





  •      VERBALITZACIÓ DELS ATRIBUTS: Cada nen/a ja coneix els atributs dels blocs lògics. Ara els expliquem que cada peça té un nom que és la forma i tres cognoms, color, mida i gruix. Posem al terra  dintre de cada rajola un bloc lògic, i juguem a saludar-los HOLA QUADRAT, VERMELL, PETIT I PRIM a mida que caminem.




O també treballar el sentit del tacte, amb els ulls tapats verbalitzar la forma, la mida i el gruix. El color en aquest cas no es pot.
  •       CONSTRUIM AMB BLOCS LÒGICS. Aquesta activitat consisteix en construir objectes amb les peces dels blocs lògics en base a unes targetes on estan fotografiades les formes que volem reproduir. 



  • CREEM. Una vegada sabem que podem construir amb les peces dels blocs lògics poden crear, inventar cada nen/a  i dibuixar-les en un paper.















dimecres, 9 de març del 2016

Desenes i unitats

Els nens i nenes de primer estan treballant el concepte de desena i unitat.
Saber agrupar i comptar de deu en deu , distingir  les desenes de les unitats en  els números i comprendre el seu significat és bàsic per molts conceptes matemàtics que s’aniran incorporant en els propers cursos , especialment pel que fa la numeració i al càlcul.
Per ajudar a entendre el concepte de desena i comprendre millor el valor dels números fins al cent utilitzem diferents tipus de materials . Manipular les quantitats i poder tocar  amb les mans , ajuda a fer-se una idea mental del valor de cada número.

Aquí us deixem unes imatges d una activitat on els nens i nens estan construint amb material diferents números fins  a 100 ,  distingint quantes desenes i quantes unitats té cada un.

Utilitzem els ventalls de 10  bastonets per representar cada desena  i els bastonets sols per representar les unitats




Construïm els nombres amb els reglets de 10 i els de 1



Aquí fem cada nombre amb les xapes de desena i les xapes d’ unitats




En aquesta activitat posterior els alumnes tenen cartronets de sumes de diferents dificultats. Cadascú ha escollit , segons el nivell de sumes que està fent , el material de recolzament  que el pot ajudar millor ;
-        Sense material  de recolzament o amb l’ajuda dels dits
-        Xapes amb valor d’ unitat per sumes senzilles , quan necessitem tocar la quantitat per comprendre-la millor
-        Una recta numèrica fins a 20   , on podem dibuixar els salts  que fem  d’ un nombre a un altre quan sumem .
-        Xapes de desenes i unitats : Ens permetran fer sumes  de números de dues xifres  comprenent millor  les quantitats que estem sumant i el resultat .  Primer representaran amb xapes els dos sumands,  després els ajuntaran i sumaran totes les desenes i unitats per trobar el resultat final. 








diumenge, 6 de març del 2016

Dictats cooperatius a primer

Els dictats cooperatius estan pensats per fer en grup reduït i l’objectiu és que acabin escrivint una sèrie de paraules sense errors. 

Per fer-ho es fa el següent: 

1-Fem quatre grups de tres o quatre alumnes a cada grup.
 2- A fora de l’aula hi ha quatre rètols de colors diferents amb quatre paraules escrites a cada un, totes del mateix camp semàntic (peces de roba, colors, coses de menjar…)
 3-A cada grup se li adjudica un color i un nen o nena de cada grup és l’encarregat de sortir a fora i llegir les paraules del seu rètol. Quan sap ben bé com s’escriu la paraula, entra i la dicta a la resta de nens i nenes del seu grup sense errors. Pot sortir a fora de l’aula tantes vegades com calgui per tal d’aconseguir que tots els membres del grup l’escriguin bé.
 4- Quan han acabat d’escriure les quatre paraules sense cap error, , si hi ha temps , surt un altre membre del grup i se li adjudica un rètol d’un altre color i continua fent el mateix. 

El nen o nena que dicta ha de procurar que tots escriguin la paraula de forma correcta. D’aquesta manera fem que no es fixin en l’error sinó en el que està ben escrit.







dissabte, 5 de març del 2016

Espai de llengua

 Us volem ensenyar algunes de les activitats que fem a p5 i primer a les sessions d'espais.
A l'espai de llengua  es van incorporant jocs i activitats que primer es presenten en sessions de petit grup i després els nens poden anar practicant de manera més autònoma a les sessions d'espais.
Aquí teniu una petita sel.lecció d'algunes  activitats que hem anat fent  fins ara